Aile içi şiddet, kendini aile olarak tanımlayan bir grup içerisinde zorlama, aşağılama, sistematik yıpratma, güç gösterme, cezalandırma veya öfke boşaltma amacıyla bir bireyden diğerine yöneltilen şiddet davranışlarıdır.
İçindekiler
Aile içi Şiddet Neden Önemli?
İlk olarak, insan onuruna saldırı ve insan hakkı ihlalidir. Morbidite ve kalıcı hasar oranı yüksektir. Yinelenmeye eğilimlidir, kalıcı hasar bırakır. Aile içi şiddet yaşanan evlerde suça ve fuhuşa yönelme oranında artış vardır. En önemlisi ise, öğrenilmiş bir davranış olarak, kuşaktan kuşağa aktarılır.
Aile içi Şiddet Türleri
Fiziksel şiddet
Beden gücü veya birtakım araçlarla (sopa, bıçak, kemer, jilet, tornavida vs.) gerçekleşebilen şiddet türüdür. Tekme, tokat, yumruklama, herhangi bir cisim ile dövme, vücudunda sigara söndürme, yüze asit veya kezzap atma gibi uygulamalar, silah, bıçak gibi araçlarla öldürme ve öldürmeye teşebbüs fiziksel şiddet türleridir.
Cinsel şiddet
Bedene ve cinsel kimliğe yönelik saldırı cinsel şiddettir. Eylem tamamlanmış olsun veya olmasın, bir kimseyi istemediği bir cinsel eyleme girmek için fiziksel güç kullanılması durumudur. Hastalık/engellilik durumu, alkol/madde etkisiyle veya korkutma, baskı, sindirme nedeniyle eylemin niteliğini veya durumunu anlayamayan ya da iletişim kuramayan bir kişiyi içeren cinsel eyleme teşebbüs etme de cinsel şiddetin içinde ye alır. İstismarcı cinsel eylem de bir cinsel şiddet türüdür.
Psikolojik/duygusal şiddet
Kişinin duygularına, kimliğine ve ilişkilerine yöneliktir. Bağırmak, aşağılamak, lakap takmak, küfür etmek, duyguları önemsememek duygusal şiddet örneğidir. Eşlerden birinin diğerini sürekli kontrol etmesi, ailesi, akrabaları ya da arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemesi, çocuğuna ve ailesine zarar vermekle tehdit etmesi gibi davranışları içerir. Son yıllarda manipülasyon da duygusal şiddet kategorisine eklenmeye başlamıştır. Aile içi şiddetin önce duygusal şiddetle başladığı bilinmektedir.
Ekonomik şiddet
Aile içinde daha çok kadınların maruz kaldığı, kadının kendi kendine yeterli hale gelmesini önlemek, kadın üzerinde tahakküm kurmak, kadının ilişkiyi terk etmesini zorlaştırmak amacıyla uygulanan şiddettir. Çalışan kadınların parasının elinden alınması ve ekonomik yönden yönetilmesi de ekonomik şiddete dahildir.
Kadın Yönünden Aile içi Şiddet
İstatistiklere göre , hastane acil servislerinde tedavi edilen her 9 kadından, ayakta tedavi hizmeti veren kurumların acil servislerinde muayene edilen her 7 kadından, intihar girişiminde bulunan her 3 kadından 1’i aile içi şiddet kurbanıdır. Eş şiddetine maruz kalan kadınların hemcinslerine göre 2,5 kat daha fazla zihinsel, nörolojik bozukluk yaşadığı, 1,9 kat fazla riskli sağlık davranışı gösterdiği, 1,6 kat daha fazla bulaşıcı hastalık taşıdığı araştırmalarla saptanmıştır.
Duygusal olarak ise, özgüvenlerinim gitgide azaldığı, kaygı ve depresyon oranlarının arttığı, kendini yaralama davranışları ve özkıyım girişimlerinin olduğu bilinmektedir. Aile içi şiddetin kadınlar üzerindeki etkilerinden biri de, sosyolojik bakımdan, şiddeti içselleştirmeleri, sosyal dışlanma ve kadın yoksulluğudur.
Çocuk Yönünden Aile içi Şiddet
Sağlıklı bir gelişim için çocukların güvenli ve korumalı bir aile ortamına ihtiyacı vardır. Çocuklar uğradıkları ya da şahit oldukları şiddetten çok büyük ruhsal zarar görürler. Anne babalarının tavırlarından hem korkar, hem utanırlar. Bu korku ve utanç çocukların birilerine güven duyup açılmalarını daha çok engeller. Bu durum onları kendi dertleriyle yalnız kalmaya zorlar. Şiddet çocuğun güven duygusunu, emniyet ihtiyacını ve özgüvenini kökünden sarsar. Ailede şiddet yaşayan çocukların sırtlarında taşıyamayacakları kadar büyük bir yük olur. Yaşananlardan kendilerini sorumlu tutarlar. Hatta kavga esnasında annelerini korumaya kalkan çocuklar fiziksel olarak kendilerini de tehlikeye atmaktadır.